Rodrets verksamhet erbjuder en förskola med hög kvalitet och god trygghet för våra barn. Detta når vi genom små barngrupper med hög personaltäthet, vilket leder till att all personal känner alla barn och att varje barns individuella behov kan tillgodoses. Vidare finns alltid tid till återkoppling med föräldrar om frågor har uppstått under dagen.
Mycket rörelse och utevistelse är en viktig del i vår dagliga verksamhet och barnen har en fantastisk utemiljö på vår fina gård, som inbjuder till både trädklättring , odling och pulkaåkning, beroende på säsong.
Förskolan präglas av en tro på alla barns förmåga och kraft. Vi vill skapa en atmosfär för både barn och vuxna där ett tillåtande klimat råder. Värdegrunden är väl förankrad bland all personal och barnsynen som råder är att alla barn har rätt att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och att det finns en tro på alla och en var i verksamheten.
På Rodret håller vi öppet: Måndag – Fredag 07.00-17.00
Organisation
Förskolan består av två avdelningar, Seglet 1- 3 åringar och Masten 3- 5 åringar.
Denna åldersindelning är inte strikt, undantag kan göras av olika anledningar. Seglet har cirka 12 barn och Masten cirka 18 barn. Antalet barn kan i undantagsfall variera något.
På förskolan är vi måna om att ha utbildade heltidspedagoger för att skapa bästa kvalité och trygghet för våra barn. På småbarnsavdelningen är det ca 4 barn per pedagog och storbarnsavdelningen är de ca 6 barn per pedagog. Personalen är organiserad i ett gemensamt arbetslag, men också avdelningsvis.
Pedagogik
Läroplan för förskolan Lpfö 18, ligger till grund för allt pedagogisk arbete, planering, utvärdering och analys.
Vi jobbar aktivt med kreativt och upplevelse baserat lärande på Rodrets förskola. Detta kan t.ex. vara att barnen får möta den sagofigur som de har jobbat med eller ska börja jobba med i temaarbetet. Mötet kan ske i skogen, på avdelningen eller kanske i förskolans båt som står på gården, där fick de yngsta möta sagofigurerna Bu och Bä och sagan när de går till sjöss.

På förskolans olika sagoteman får barnen- uppleva, med sinnen och känslor, digitaliserar, dramatisera, experiment och skapande. Vi gör olika fördjupningar, frågeställningar och diskussioner samtidigt som barnen berättar eller tex brevväxlar med figurerna.
Sagor, bilderböcker och karaktärerna går som en röd tråd genom projekten som snuddar och fördjupar sig i läroplanens olika mål, förskolans vision och profil under barnens tid på förskolan. Vi bjuder barnen på upplevelser då vi dramatiserar teatrar, rollspelar, hittar på olika uppdrag och aktiviteter i olika ämnen och samspel och empati. Det är språkutvecklande för barnen, de får ett större ordförråd, förstår olika begrepp och problemlösningar, det skapar en förståelse för sig själva, sina kompisar och sin omvärld. De hittar nya kopplingar och sammanhang som breddar deras världsbild i gemensamma upplevelser och erfarenheter. Som väcker barnens fantasi nyfikenhet och tar sig vidare till nya frågeställningar och projekt.
Vi synliggör pedagogiken genom dokumentation på olika sätt.
Kvalitetsarbete
Förutom vid utvärderings- och planeringsdagar i början och slutet av varje termin, sker reflektion och utvärdering kontinuerligt under hela året.
Verksamhetens aktiviteter och innehåll utvärderas löpande på avdelningsmöten och under den gemensamma personalkonferensen som äger rum en gång i månaden. Därutöver utvärderas arbetet med hjälp av ett digitalt verktyg, där alla delar av förskolans läroplan är nedbrutna i delmål att sträva emot och där vi kan se individ och grupp i förhållande till läroplanen.